INVITAŢIE CCN – Nr. 64

Asociaţia ANCONAV Galaţi
AGIR Sucursala Galaţi
Biblioteca V.A.Urechia
 
Colocviile Constructorilor de Nave
Proiect coordonat si sponsorizat de Bureau Vertas  Romania

INVITAŢIE
CCN – Nr. 64

Vineri,  2 martie 2018, ora 16.00,  BVAU – Sala Eminescu, et.1
 
 
 
Avem santiere navale in Romania  care au capacitatea tehnica si resursele umane necesare pentru a construi nave foarte complexe, care sa indeplineasca cele mai exigente conditii de navigatie existente pe planeta. Specialistii romani din firmele de proiectare a navelor, dar si din santierele navale din tara, si-au demonstrat performantele de care sunt capabili, lucrand proiecte de diverse nave pentru numerosi clienti de pe mapamond.
 
La colocviile din 2 martie, in cadrul ciclului „Proiecte deosebite”, vom argumenta cele afirmate mai sus, vorbind despre un proiect exceptional, care se deruleaza la Galati, si anume Nava de supraveghere si cercetare pentru Antarctica, care va fi folosita intr-un program de cercetare al statului australian.  Compania DMS-Serco este clientul intermediar, caruia Damen ii livreaza nava,  care supravegheaza proiectarea, constructia navei si se va ocupa de operativitatea navei pe durata exploatarii ei. Clientul final si proprietarul navei este firma AAD (Australian Antarctic Division), care este responsabila de activitatea de cercetare si de aprovizionare a bazelor australiene din Antarctica. Portul navei va fi Hobart, capitala insulei Tasmania, unde este sediul AAD.
 
Marine Engineering Galati –MEGA -asigura proiectul de executie– Detail Design-,   informatii pentru productie si legatura cu santierul constructor, Damen Shipyard Galati (DSGa). Atat santierul cat si MEGA sunt  membre ale grupului Damen.
Proiectul tehnic, se bazeaza pe o conceptie a companiei Knud e Hansen, Danemarca si a fost executat de DSNS (Damen Schelde Naval Shipbuilding), din grupul Damen.
Proiectul de executie facut de MEGA consta in  modelul virtual al navei 3D, realizat de specialistii MEGA,  cu softuri specializate, CADMATIC Piping pentru model de tevi, HVAC, echipamente si trasee de cabluri si CADMATIC Hull, pentru structura principala (Hull) si steel outfitting (inclusiv postamenti). Pe baza acestuia, se extrag desene si informatii de productie, necesare santierului sa execute nava.
Managementul intregului proiect este facut de DSNS.
 
Aceasta nava de aprovizionare a  statiilor din programul australian pentru Antarctica si cercetari, trebuie sa navigheze in conditiile extreme de mediu din Antarctica, sa sparga gheata, sa permita functionarea mai multor laboratoare de cercetare, sa asigure conditii optime pentru specialistii aferenti, sa transporte diferite echipamente, materiale, containere, apa, combustibil, sa lanseze si sa recupereze ambarcatiuni. Are heliport pentru a transporta oameni si echipamente in zone izolate si trebuie sa asigure functionarea a numeroase echipamente stiintifice care sa cerceteze calitatea aerului, a apei, a fundului marii si a formelor de viata din zona.
 
Caracteristici si cerinte pentru construirea navei: Lungime=160 m, latime=25,6 m, pescaj= 9,3m, deplasament=24 000 T( marfa uscata sau containere, combustibil si apa), viteza max.= 16 noduri,  poate sparge gheata de 1,65 m grosime la o viteza de 3 noduri, propulsie hibrida.
Cerinte tehnice: PC3 Ice breaker-DNV Silent R; temperatura mediului=-30 grd. C; propulsie redundanta; Clean Design- Pasaport verde; pozitionare dinamica redundanta.
 
Activitati de cercetare: preluare de probe biologice, preluarea de probe de aer,  din apa de la diverse adancimi si  sol de pe fundul apei, sondarea si realizarea de harti ale fundului apei,  masuratori meteorologice, observarea vietii in apa si pe fundul apei.
 
Ceremonia oficiala a punerii chilei a avut loc la data de 24 august 2017, iar livrarea navei in Galati este prevazuta pentru aprilie 2020.. Tablele, de diverse structuri, dimensiuni si grosimi, care sa indeplineasca conditiile pentru un spargator de gheata in mediu antarctic,  necesare construirii navei, vor fi livrate de combinatul Arcelor Mittal Galati, ca urmare a unei indelungi colaborari cu Grupul Damen.
 
Dar, mai multe informatii despre realizarea aceastei nave, vom afla de la cei doi reprezentanti ai companiei Marine Engineering –MEGA, dna ing. Angelica Ioan, director de proiecte MEGA si project manager ai acestui proiect si de la dl ing. Catalin Ion Neagu, project manager adjunct.
 
Marine Engineering MEGA  a fost infiintata in 2004 de catre Damen Schelde Naval Shipbuilding, companie preluata de grupul Damen in anul 2001, pentru a a sigura activitati de engineering in cadrul Grupului Damen, in special pentru nave care se construiesc in santierul din Galati. Beneficiaza de o echipa de ingineri performanta, care a depasit cifra de 120 de angajati.
 
Dna ing. Angelica Ioan, , a absolvit Facultatea de Constructii Navale in anul 1981. Are o experienta indelungata in cadrul ICEPRONAV Galati  ajungand la pozitia de project manajer in anul 2003, apoi din 2012 si pana in prezent director de proiecte la MEGA.
 
Dl ing. Ctalin Ion-Neagu  a absolvit Facultatea de Constructii Navale in anul 1996. Primul loc de munca a fost la Ship Design Group Galati (SDG), din 1996 pana in 2004, unde a lucrat ca inginer, in specialitatea Corp, apoi a facut parte din echipa de ingineri cu care s-a infiintat MEGA, in anul 2004, unde lucreaza si in prezent. Pana in anul 2017 a fost coordonator pe Corp, apoi a fost avansat la pozitia de project manager. Primul proiect managerizat ca deputy (adjunct) este ASRV.
 
 
 
Vă invitam  să participati la colocviile navalistilor.
 
AGENDA INTÂLNIRII CCN 64

16,00  – Deschiderea lucrarilor  

 
16,10 – Marine Engineering  Galati (MEGA), membra a Grupului Damen.    
              Scurta prezentare
            Ing.  Angelica Ioan, Director de proiecte MEGA
 
 16,30 –  Ciclul „PROIECTE DEOSEBITE”:
             Nava de supraveghere si cercetare pentru ANTARCTICA (ASRV)
             Ing. Catalin Ion Neagu, Project Manager- adjunct proiect ASRV.
 
 17,30 – Discutii

18,00  – Închiderea lucrărilor
 
Materiale CCN se pot accesa pe site-ul ANCONAV, www.anconav.ro.
 
Comitetul de organizare CCN

Dr.Ing. Gelu KAHU,  – Fondator si Presedinte Onorific CCN;
Dr.Ing. Jean Sever POPOVICI, – Sponsor principal Bureau Veritas –   
                                                   Coordonator CCN;
ing. Valentin POPESCU   – Coordonator Adjunct 
Ing.Vasile LĂCĂTUȘ –  membru
Dr. ing. Roman PÎRVULESCU, membru
Ing. Mircea POSTELNICU, membru
ing. Silvia PANAITE – membru si redactor coordonator