INVITAŢIE CCN – Nr. 67

Colocviile Constructorilor de Nave

Proiect coordonat si sponsorizat de Bureau Vertas  Romania

INVITAŢIE
CCN – Nr. 67

Vineri,  8 iunie 2018, ora 17.00,  BVAU – Sala Eminescu, et.1

 

Învațămantul superior  naval gălățean:

doi eminenți profesori intemeietori,

Alexandru Guțu și Nicolae Beșchea

 

 

Proiectul CCN si-a propus să vorbească despre  Oameni si Fapte din industria construcțiilor de nave. La colocviul din 8 iunie2018 ne intoarcem la cei care au format specialistii de astazi, la doi profesori născuți la inceputul secolului XX, care au inspirat generații de studenți. Sunt din generația profesorilor intemeietori ai invatamantului naval în Galțti, alături de Nicolae Pârâianu și Constantin Năstase.

Este vorba despre profesorii universitari Alexandru Guțțu (1904-1978), născut la Iași și Nicolae Beșchea (1907-1987) născut in Săcele, lângă  Brașov, amândoi absolvenți ai Institutului Politehnic din Bucuresti, cu performante remarcabile.  

 

Profesorul Alexandru Guțu a venit in Galați in 1953 și a predat cursul de Organe de Mașini, dar temporar și Geometrie Descriptivă și Termotehnică. La inceputul carierei sale a fost numit asistent al profesorului Dimitrie Pompei, la Insitutul Politehnic București., Catedra de Matematici Speciale. Era un om cu o bogata cultura, iubitor de muzica simfonică. A fost implicat în multe proiecte de cercetare.

 

Profesorul Nicolae Beșchea a ajuns în Galați în 1949, ca inginer șef al Intreprinderii 7 Construcții,  unde a realizat multe obiective si a contribuit cu calcule de rezistență la proiectarea lor. In același timp a fost invitat să predea cursul de  Construcții inginerești și Statica construcțiilor la nou înființatul Institut de Îmbunătățiri Funciare. Din 1954 a început să predea Rezistența Materialeleor  la Institutul Mecano-Naval.  După cum afirmă dl prof. univ. Liviu Stoicescu, “cursurile și seminariile profesorului  N. Beșchea erau un act de creație si un spectacol de maiestrie didactica”. A reușit să ridice si sa doteze Laboratorul de Rezistența materialelor. Sotia sa a fost profesoara de limba franceză la licee din Galați.

Din 1956 si pana la pensionare  a fost  șeful Catedrei de de Mecanică si Rezistența Materialelor.

 

Dar, despre viata profesională si personală a celor doi profesori va vorbi dl prof. univ.  Liviu Stoicescu, care i-a avut profesori și  a colaborat cu ei. Scurte biografii ale acestor profesori sunt publicate si in cartea „60 de ani de învatamant superior naval la Galati, 1951-2011”, cu o nouă editie adăugită in 2016. Sunt invitati si alti invitati  sa contribuie cu amintiri personale. Dl dr,  ing. Roman Pîrvulescu va proiecta un video in care apare profesorul Beșchea la in curs festiv.

 

In ultima parte a colocviului va fi prezentata o a noua aparitie la Editura AGIR,  in seria REPERE ISTORICE,  publicația Din  galeria marilor electricieni români. Oameni. Vieti.Fapte, 2 volume. Sub coordonarea dlui prof. dr. Ing. Florin  Teodor Tănăsescu, apar biografiile celor mai importanti specialisti in domeniu, cum ar fi Dragomir Hurmuzescu, Nicolae Vasilescu Karpen, Ștefan Procopiu, , Remus Răduleț, Alexandru Timotin,, Ion Ascaniu Crișan.

 

Puteti gasi informatii despre cartile din Editura AGIR si puteti sa le achizitionați la adresele de mai jos.

 http://www.agir.ro/librarie/,  http://www.lumeacartii.ro/edituri/agir.html.

 

AGENDA INTÂLNIRII CCN 67


17,00 – Deschiderea lucrarilor

17,10 – Invatamantul superior naval galațean: doi eminenți profesori intemeietori,

             Alexandru Guțu și Nicolae Beșchea.

               Prof. Univ. Dr. Liviu Stoicescu

18,10 – Prezentare video, prof. N. Beșchea.

             Dr. Ing. Roman Pîrvulescu

 

 18,30 –  Discutii

 

18,40 –   Prezentare carte.  Din  galeria marilor electricieni romani. Oameni. Vieti.

              Fapte. 2 volume, Editura AGIR

              Ing. Silvia Panaite

19,00 – Închiderea lucrărilor. 

Vă invitam  să participati la colocviile navaliștilor.

 

Invitatia si materiale CCN se pot accesa pe site-ul ANCONAV, www.anconav.ro.

 

Comitetul de organizare CCN


Dr.Ing. Gelu KAHU,  – Fondator si Presedinte Onorific CCN;
Dr.Ing. Jean Sever POPOVICI, – Sponsor principal Bureau Veritas –   

                                                   Coordonator CCN;
ing. Valentin POPESCU   – Coordonator Adjunct 

Ing.Vasile LĂCĂTUȘ –  membru

Dr. ing. Roman PÎRVULESCU, membru
Ing. Mircea POSTELNICU, membru
ing. Silvia PANAITE – membru si redactor coordonator

Silvia Panaite Mobile: +40 722 48 73 73