INVITAŢIE CCN – Nr. 69

Asociaţia ANCONAV Galaţi

AGIR Sucursala Galaţi
Biblioteca V.A.Urechia

 
Colocviile Constructorilor de Nave

Proiect coordonat si sponsorizat de Bureau Vertas  Romania

INVITAŢIE
CCN – Nr. 69

 

Vineri, 5 octombrie 2018, ora 16,00, BVAU, Sala Eminescu, et.I

Povestea proiectului pentru super-nava de explorare 

SeaXplorer de 62 m

 După ce am marcat în luna septembrie 2018 aniversarea a 125 de ani de excelență în construcțiile navale la Galați, la colocviile  din 5 octombrie vom continua sa vorbim despre navele deosebite care se proiecteaza și se construiesc aici. Acum vom afla  de la dl ing. Mihuț Tetic,  șef de proiect la compania de proiectare navală Marine Engineering- MEGA srl, povestea unnei super-nave, denumită SeaXplorer, varianta de 62 m lungime (SX62) care permite unor personae dornice de aventură să exploreze locuri îndepărtate de pe planetă, în special în zonele polare.

Grupul Damen a dezvoltat un concept pentru nave de  mare lux care să poată naviga oriunde pe planeta,și în special în zonele polare puțin accesibile care , prin topirea ghețurilor oferă experiențe  unice. La cererea clientului, nava poate avea lungimi de la 55 m până la 100 m. Dotarea, designul interior și alte amanunte  sunt realizate la cererea fiecarui client. Acest tip de nava trebuie să asigure  condiții de siguranță și confort  maxime, navigând în cele mai vitrege condiții: schibări rapide ale condițiilor de navigație, depuneri de gheață care pot afecta stabilitatea, lipsa unor date hidrografice pentru zona respective, asigurarea cu provizii pe o perioadă mai îndelungată (40 de zile), capacitate de stocare a unei mari cantități de combustibil pentru câteva săptămâni si a deșeurilor etc. Pe navă este prevăzut un heliport și un hangar pentru elicopter. Navele respectă cerințele IMO, Codul Polar (2017) , Clasa 6.

Proiectul tehnic, Basic Design, pentru  nava SX62 a fost dezvoltat de Damen Shipyard Gorinchem (DSGo) cu participarea Mega, in cooperare cu Eyos Expeditii, Azure Architecture si Amels. Compania  Marine Engineering-MEGA Galați (membră a Grupului Damen),  a facut  apoi întreaga documentație de executie a navei (Detail Design) si a oferit șantierului suportul tehnic de-a lungul execuției navei, pe baza modelului 3D facut în Nupas si Cadmatic.  S-a livrat șantierului, documentatie completa pentru structura navei, outfitting, tubulatură, HVAC, trasee cabluri, și echipamente.

Nava a fost construită la Șantierul Navala Damen Galați, iar acum este în drum spre Olanda , unde se vor  realiza finisajele.

În momentul de față se lucrează  la MEGA la proiectraea unei nave SeaXplorer similare, cu lungimea de 77 m.

 

Dl Ing. Mihuț Tetic este absolvent al Facultății de Nave si Inginerie electrică Galati, cu specializarea Nave si Inginerie oceanică, promotia 1997.

Si-a inceput activitatea in Șantierul Naval Daewoo Mangalia, lucrând apoi  la Șantierului Naval Galati SA, la Biroul Proiectare Corp.

A continuat activitatea din 2000 in cadrul Biroului de proiectare din Șantierul Naval DAMEN Galati, ocupand functiile de inginer, coordonator proiectare Corp și inginer specialist.

A făcut parte din primul colectiv de ingineri proiectanti, care a implementat si lucrat pentru prima dată cu noul soft de proiectare integrată 3D, Tribon M1.

După câțiva ani, dain cauza costurilor cu licențele si dorindu-se o integrare mai bună in Grupul Damen, Serviciul Proiectare a trebuit sa treacă din nou, la un alt soft de proiectare 3D, Nupas-Cadmatic, iar dl Tetic a coordonat lucrarile la prima nava executata cu acest soft, o nava de tip AHTS-120.

A activat in cadrul Șantierului Naval Damen, colectivul de proiectare, care in toamna anului 2008 a fost împărțit si o parte, transferat catre Marine Engineering srl, Galati (MEGA) la care a început să lucreze și el din 2009, ocupând pe rând functiile de coordonator proiect, manager Department Corp si actualmente șef de proiect și contribuind la realizarea multor proiecte interesante.

Va invitam sa participati la colocviile navaliștilor!

AGENDA INTÂLNIRII CCN 69


16,00 – Deschiderea lucrarilor

16,10 –  Povestea proiectului pentru super-nava de explorare SeaXplorer de 62 m

              Ing.  Mihuț Tetic, Șef de proiect

17,15 –Sesiune de  întrebari, discuții

 

18,00 – Inchiderea lucrărilor.

 

 Silvia Panaite

 Mobile: +40 722 48 73 73