Despre asociatia ANCONAV

Infiintata in 1995, Asociatia Constructorilor Navali din Romania, ANCONAV, reprezinta interesele santierelor navale si ale producatorilor, distribuitorilor de echipamente si materii prime din Romania pe plan national si international. Membra a asociatiei europene SEA EUROPE, asociatia romaneasca inglobeaza membri din diverse zone ale sectorului de profil, companii performante ce contribuie la pastrarea renumelui industriei romanesti in Europa si in lume. De asemeni, ANCONAV este un partener de dialog responsabil cu reprezentantii guvernului Romaniei, sustinand in mod activ promovarea intereselor membrilor asociatiei.

Profesionalismul constructorilor de nave romani este recunoscut la nivel international, Romania fiind destinatia preferata pentru productia de nave tehnice si comerciale din Europa. In acelasi timp, industria orizontala cunoaste in ultimii ani o dinamica spectaculoasa ce sustine performanta santierelor navale. Prin intermediul ANCONAV, principalii furnizori din Romania isi pot promova interesele la nivel international si sunt informati in privinta ultimelor initiative in domeniu.

Industria constructiilor navale din Romania ocupa un loc important in industria europeana, navele livrate de santierele romanesti reprezentand aproximativ 5% din productia europeana.
Santierele navale romanesti au reusit in cei peste 27 de ani de dupa revolutie sa dezvolte relatii de parteneriat cu armatori sau santiere navale din Europa, devening principala destinatie de outsourcing a productiei de nave. De asemenea forta de munca cu un inalt nivel de calificare avand atat studii medii cat si superioare reprezinta o sursa importanta pentru multe companii din strainatate, cu influente negative asupra eforturilor companiilor romanesti de a-si pastra competitivitatea.

Cifra de afaceri realizata de santierele navale romanesti este de circa 650 milioane EUR anual, in scadere datorita crizei economice mondiale care a afectat semnificativ sectorul naval, reprezentand circa 5% din PIB-ul Romaniei.
De asemenea in santierele din Romania lucreaza aproximativ 10,000 de persoane, iar in companiile subcontractoare care activeaza pe platformele santierelor un numar de aproximativ 8,000 de persoane.
Ca urmare a rezultatelor si performantelor santierelor navale s-au infiintat societati cu capital romanesc sau strain ce presteaza servicii si livreaza echipamente atat pentru navele care se construiesc in Romania cat si pentru proiecte internationale.

Impozitele si taxele pe care santierele romanesti si industria orizontala le platesc au de asemenea o pondere semnificativa bugetul de stat, sectorul naval reprezentand poli de dezvoltare locala si regionala, fiind principali angajatori in multe zone ale Romaniei.

ANCONAV reuneste atat companiile ce activeaza in domeniul constructiilor navale (santiere navale, societati de proiectare, producatori de echipamente navale, distirbuitori ai unor firme specializate) cat si furnizori de materii prime cu impact semnificativ in economia nationala (Mittal Galati, Ductil Buzau). Constructiile navale reprezinta un segment semnificativ din cifra de afaceri pentru acesti producatori, astfel incat succesul societatilor romanesti in acest domeniu influenteaza pozitiv indicatorii macroeconomici.

Asociatia este membra a SEA Europe (asociatia europeana a constructorilor de nave si producatorilor de echipamente), fiind un membru activ in mai multe grupuri de lucru de interes pentru industria romaneasca.
Doar alaturi de ANCONAV, putem construi un cluster de dezvoltare in domeniul constructiilor navale ce va asigura sustenabilitatea industriei romanesti!