DESPRE CCN Nr. 101
Luni, 16.10.2023, ora 11.00, La bordul navei REXDAN Colocviile Constructorilor de Nave- CCN
Asociația ANCONAV
FAN – Facultatea de Arhitectură Navală, UDJ Galați
CCN 101 LA BORDUL NAVEI DE CERCETARE REXDAN
Prezentarea navei, a laboratoarelor de cercetare, a proiectelor avute în vedere și a rezultatelor așteptate.
Proiect: Sistem integrat pentru cercetarea și monitorizarea complexă a mediului în aria fluviului Dunărea, REXDAN
În ziua de 7 oct. 2022, la CCN 93, a fost prezentat pentru prima dată proiectul UGAL al navei REXDAN, cea mai mare navă de cercetare de pe apele interioare ale Uniunii Europene, cofinanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională, prin Programul Operațional Competitivitate 2014- 2020. Nava era în construcție la Șantierul Naval ATG Giurgiu.
Dr. ing. Dan Drăgan – care a supravegheat construirea navei -a prezentat informații dspre proiectarea și construirea navei REXDAN la Șantierul Naval Giurgiu- membru al Grupului Piriou – navă care s-a lansat la data de 20 octombrie 2022.
Prof. univ. dr. ing. Leonard Domnișoru, expert tehnic navă de cercetare – corp nava, a venit cu completări despre proiectarea navei și utilizarea ei. Am aflat astfel și că infrastructura de cercetare (IC) REXDAN, unică în Europa prin componentele și capabilitățile sale, permite o investigare complexă a mediului în aria fluviului Dunărea si zona litoralului Marii Negre.
In ziua de 31 august 2023, nava REXDAN a acostat în Portul Galați, fiind așteptată cu emoții de rectorul UGAL, dl dr. ing. Puiu Georgescu, managerul de proiect, alte cadre didactice implicate în proiect și un numeros public.
Pentru a cunoaște mai bine nava, modul în care va fi utilizată și ce posibilități de cercetare oferă cele nouă laboratoare, ce corespund unor specializări multiple, am solicitat conducerii UGAL – prof. univ. dr. ing. Puiu-Lucian Georgescu și specialiștilor implicați în proiect, organizarea colocviului CCN 101 la bordul navei REXDAN. Considerăm că în acest mod, proiectul va fi mai bine cunoscut.
Membrii Comitetului de organizare a Colocviilor Constructorilor de Nave mulţumesc domnului Rector prof. univ. dr. Ing. Puiu-Lucian Georgescu şi doamnei Director de proiect prof. univ. dr. ing. Cătălina Iticescu pentru aprobarea desfasurarii colocviului in acest excelent focar al cercetarii aplicative din Universitatea Dunarea de Jos din Galati.
Mulțumim pentru prezentările ce vor fi făcute de prof. univ. dr. Leonard Domnișoru, șef lucrări dr. ing. Dan Drăgan și, nu în ultimul rând, prof. asociat dr. Sorina Păcuraru, managerul Centrului de Cercetare al Facultății de Arhitectură Navală CCAN.
Organizare: Întâlnirea participanților se face pe chei, în dreptul Terminalului de pasageri, în fața Palatului Navigației, unde este acostată nava REXDAN. Intrarea grupului la bordul navei se va face in mod organizat.
Prezentările navei și ale proiectelor Centrului de Cercetare CCAN, se vor face în sala de conferințe a navei. Vor fi vizitate apoi laboratoarele și timonieria, cu scurte descrieri ale echipamentelor.
Durata: maximum 2 ore.
Pentru familiarizarea cu nava, vă invităm să deschideti materialele de mai jos.
- https://www.viata-libera.ro/reportaj/209848-nava-de-cercetare-rdan unica-in-europa-a-ajuns-la-galati-foto-si-video
- https://www.youtube.com/watch?v=PviCHDyJXVk
DESPRE DESFĂȘURAREA CCN 101
Participanți: 75 participanți: cadre universitare UGAL de FAN și de la alte facultăți, specialiști implicați în Centrul de Cercetare al FAN, 30 de studenți, ingineri din domeniul construcțiilor de nave și a echipamente navale, numeroși ziariști.
Locul de desfășurare: Sala de conferințe a navei REXDAN, în timonerie și în cele 9 laboratoare.
Dr. ing. Jean Sever Popovici, coordonatorul CCN, a deschis lucrările. Apoi decanul FAN, conf. univ. dr. ing. Gabriel Popescu a vorbit despre avantajul pe care îl are facultatea de a dispune de facilitățile navei REXDAN, care va
fi și un campus mobil. Au participat și prof. univ. Leonard Domnișoru și ș.l. dr. ing. Dan Drăgam care au fost implicați direct în conceperea proiectului navei, proiectare și asistență în timpul construirii navei la ATG Giurgiu. Am aflat că în același șantier naval este apropae gata și un ponton special pentru navă.
Am urmărit apoi cu mare interes prezentarea amplă a ș.l. dr. ing. Sorina Păcuraru, managerul Centrului de Cercetare al Facultății de Arhitectură Navală CCAN. Au fost prezentate laboratoarele de care dispune facultatea, proiectele europene în care Centrul este implicat. Pentru activitatea din 2022 se poate consulta raportul de activitate la adresa:
https://www.unicer.ugal.ro/images/rapoarte/2022/Raport_de_activitate_202 2__CCAN.pdf.
Prof. univ. L. Domnișoru a făcut o scurtă prezentare a parametrilor navei: lungime=44m, lătime=9,7m, viteză=24 km/h, deplasament= 400 tdw. Apoi s-au viztat timoneria, laboratoarele, amenajările pentru cercetători și echipaj. S-a specificat că va fi o navă de zi, adică cercetătorii stau pe navă doar în timpul zilei, fiind cazați pe uscat, în zona cercetată. S-a dialogat cu specialiștii care se ocupă de laboratoare, despre parametrii apei, al sedimentelor al fundului apei, al malurilor, florei și faunei de pe tot
parcursul Dunării și beneficiile pe care le au în acest fel comunitățile riverane.
Deschiderea lucrărilor:
dr.ing. J.S.Popovici, dr.ing. Sorina Păcuraru, dr.ing.Gabriel Popescu
Sala de conferințe. Timoneria navei Rexdan
Comitetul de organizare CCN
Dr.Ing. Gelu KAHU – Fondator CCN (1930- dec. 2018)
Dr. ing. Jean Sever POPOVICI, – Coordonator CCN- Sponsor principal Bureau Veritas Romania. Dr. ing. Roman PÎRVULESCU, membru
Ing. Valentin POPESCU – membru
Ing. Silvia PANAITE – membru si redactor coordonator
c-amiral (r) Dr. ing Constantin Rusu
Ing. Radu MOȚOC – membru.
Varianta in PDF al acestui articol o regasiti aici: