CCN Nr. 91 Tehnologii, management și specialiști antrenați pentru realizarea de nave și construcții metalice speciale

CCN Nr. 91  

 Vineri, 20 mai 2022,ora 14, Sala D 01, FAN, vizavi de catedrală 

Colocviile Constructorilor de Nave- CCN 

FAN – Facultatea de Arhitectură Navală, UDJ Galați 

Asociaţia ANCONAV  

AAN- Asociația Arhitecților Navali, AGIR Sucursala Galaţi 

VARD BRĂILA – 2022 

Tehnologii, management și specialiști antrenați pentru realizarea de nave și construcții metalice speciale, 

 inovative pe plan mondial 

La colocviul navaliștilor din 20 mai 2022, sfârșit de an universitar, în elegantul amfiteatru  D01 al Facultății de Arhitectură Navală din Galați, a fost invitat Vicepreședintele  (director) de Producție al companiei VARD Brăila SA, domnul ing. Daniel-Ciprian  Popescu, un constant colaborator al proiectului CCN. Vom afla astfel despre noutățile  din companie; proiecte și investiții deosebite pentru construirea de nave foarte  specializate, dar și contribuția la construirea podului de peste Dunăre, de la Brăla. Dl  director Popescu a fost însoțit de dl ing. Ioan Enuț Țone, fost șef al Serviciului de  Proiectare din șantier. 

Șantierul Naval din Brăila s-a înființat la data de 8 mai 1940, fiind una dintre primele  întreprinderi industriale din această localitate, renumit centru comercial românesc. Şi-a  schimbat de mai multe ori proprietarul și denumirea, dar niciodată obiectul de activitate:  construcţia de nave. Din 2013 este membru al Grupului norvegian VARD, care – la  rândul său- este membru al Grupului FINCANTIERI – Italia. 

Șantierul este amplasat pe malul stâng al Dunării, la limita din amonte a Dunării  maritime, la 173 km de Sulina.  

Facilităţile şantierului permit montarea şi repararea simultană a 12 nave, lansarea şi  ridicarea navelor pe un transbordor acţionat de vinciuri hidraulice, armarea navelor la  cheiuri în lungime totală de 1.300 de metri, manipulări cu poduri şi macarale de 15 şi 50  de tone.

În prima parte a colocviului, dl director Daniel Popescu a prezentat pe scurt pașii  importanți ai carierei sale. Este absolvent în 2001 al FAN din Galați; în 2004 a terminat  aici și masterul. Din 2001 a fost angajat la șantierul naval din Brăila, pornind de la  poziția de inginer proiectant, apoi șef Serviciu Proiectare, director ethnic, până la  importanta funcție pe care o deține azi.  

Apoi am vizionat un documentar despre realizările și investițiile din șantier, din care am  putut înțelege cum este organizat și cum funcționează, cum este pregătit pentru a  întâmpina nenumăratele provocări ale viitorului, care nu sunt puține. In ultima perioadă  s-au făcut investiții importante care să sporească capacitatea de producție: 5 noi hale  mobile, 4 macarale de câte 100 t fiecare, o nouă cală de lansare care să poată servi  pentru corpuri de până la 6.000 t și 34 m lățime și pentru realizarea căreia au fost  necesare lucrări subacvatice, cu scafandri specializați din Italia. O realizare importantă este și construirea celor 86 de blocuri metalice pentru partea carosabilă a podului de  peste Dunăre.  

Ne-am bucurat să aflăm că VARD Brăila are asigurate comenzi pentru viitor.  

A doua parte a colocviului a fost rezervată pentru prezentarea strategiilor pe care le  are compania pentru a avea resurse umane/ angajați bine pregătiți profesional, capabili  să lucreze în echipă. Sunt informații de mare interes pentru studenți, care au fost invitați  de către dl decan FAN, conf. univ. Gabriel Popescu, să pună întrebări. 

Ne-am bucurat de prezența în sală a numeroși studenți, însoțiți de dna s.l. dr. ing.  Manuela Nechita, partener în proiectul CCN, alături de domnul decan. Popescu.  

Și astfel a început o avalanșă de întrebări, cu răspunsuri din partea domnului director  Popescu și cu alte completări venite din partea unor invitați, cu experiență în domeniu:  ing. Valentin Popescu, dr. ing. Jean Sever Popovici, dr. ing. Bogdan Ganea și alții.  Foarte antrenantă a fost și simularea unui interviu la VARD. Toți participanții la colocviu  au avut ceva de învățat din acest dialog. Dovada? Colocviu a durat peste 3 ore, față de  cele 2 ore programate. La final, la sugestia dlui decan Gabriel Popescu, am făcut o  fotografie de grup, în holul Facultății de inginerie, înconjurați de pictura murală a lui  Sabin Bălașa. Cele câteva fotografii de mai jos vă vor introduce în atmosfera întâlnirii.  

Va invitam să participați la colocviile navaliștilor! 

Alte informații despre CCN se găsesc pe site-ul www.anconav.ro 

Relatare ing. Silvia Panaute

Despre CCN 91 VARD Br. 20_05_22 – FAN (1)