Asociaţia ANCONAV Galaţi
AGIR Sucursala Galaţi
Biblioteca ,,V.A. Urechia”
Biblioteca ,,V.A. Urechia”
Colocviile Constructorilor de Nave
Proiect coordonat si sponsorizat de Bureau Veritas România
INVITAŢIE
CCN – Nr. 61
Vineri, 3 noiembrie 2017, ora 16.00, BVAU – Sala Eminescu, et. I
STABILIMENTELE DE CONSTRUCTII SI REPARATII NAVALE ALE
MARINEI MILITARE
Invitat: Comandor dr. Marian Moşneagu
Statul român deţine o flotă militară maritimă şi fluvială operativă care constituie nucleul de bază al Forţelor Navale Române, multe dintre navele de luptă în serviciu fiind proiectate, construite, reparate sau modernizate în ţară. Forţele Navale sunt menite să asigure securitatea graniţelor fluviale şi maritime, siguranţa circulaţiei pe Dunăre şi pe Marea Neagră, precum şi misiuni în apele internaţionale, oriunde interesele României o cer.
În prezent are loc un amplul proces de modernizare şi reformă a Armatei României, cu scopul de a consolida interoperabilitatea cu forţele armate ale statelor membre NATO, proces legitimat de integrarea României în Alianţa Nord-Atlantică în anul 2004.
Interesul major pentru capabilităţile Marinei Militare şi pentru unităţile navale din compunerea sa, cu istoria, prezentul şi perspectivele lor de dezvoltare, este pe deplin justificat, atât pentru specialişti, cât şi pentru publicul larg, motiv pentru care am ales acest subiect pentru colocviile de vineri, 3 noiembrie 2017.
Ne bucurăm să-l avem ca invitat pe dl comandor dr. Marian Moşneagu, un om cu o carieră de exceptie, care desi a devenit de curând ofiter de rezervă al Marinei Militare, este un reputat doctor în istorie navală, cercetător pasionat în domeniul istoriei militare, autor a peste 55 de enciclopedii, dictionare, albume, monografii, culegeri de documente si lucrări memorialistice dedicate Marinei Române dar şi experimentat om de presă – scrisă, radio şi televiziune -, fondator şi coordonator de publicaţii militare şi civile.
Este absolvent al Liceului Militar de Marină ,,Alexandru Ioan Cuza” (1980) şi al Institutului de Marină ,,Mircea cel Bătrân” (1984), licenţiat în istorie (1998) şi studii aprofundate (1999) la Universitatea ,,Ovidius” Constanţa și doctor în istorie la Universitatea din Craiova (2004).
Între anii 1984 și 1990 a îndeplinit diferite funcţii în unităţi de nave maritime şi fluviale din Mangalia, Sulina şi Tulcea, precum şi în cadrul Institutului de Marină ,,Mircea cel Bătrân” şi în Comandamentul Marinei Militare din Constanța.
Ulterior a activat ca şef al Secţiei Istorie Navală (1998-2001) şi director al Muzeului Marinei Române (2001-2006), respectiv şef al Serviciului Istoric al Armatei (15 aprilie 2007 – 29 iunie 2016). (A se vedea biografia ataşată, care conţine şi titlurile lucrărilor importante ale sale).
În prima parte a intâlnirii, comandorul dr. Marian Moşneagu va fi invitat să facă o retrospectivă a operei sale cu tematică navală.
Apoi va vorbi despre stabilimentele în care s-au construit şi reparat navele Marinei Militare de-a lungul timpului: Arsenalul Marinei Regale, Șantierul Naval Mobil, Atelierul ,,Stoicescu” si Şantierul Naval Militar Mangalia.
În partea a doua va prezenta teza sa de doctorat, intitulată POLITICA NAVALĂ POSTEBELICĂ A ROMÂNIEI (1944-1958), apărută în două editii, 2004 si 2006, la Editura ,,Mica Valahie” din Bucureşti, cu o prefaţă a renumitului istoric, prof.univ.dr. Gheorghe Buzatu. Perioada analizată a fost una dintre cele mai dificile pentru România, atât pentru şantierele navale, transformate în SOVROM-uri, cât şi pentru Flota Română, sechestrată şi decimată de aliatul sovietic.
Şi pentru că proiectul nostru se derulează şi sub egida AGIR, invitatul va face o prezentare a dicţionarului enciclopedic INGINERI ROMÂNI, Vol. I, Cluj-Napoca, Editura Mega, 2014. Dl comandor este coautor la vol. II, în curs de apariție, şi lucrează la volumul III, în care intenţionează să introducă şi biografii ale unor ingineri navalişti gălăţeni.
Menţionăm că sâmbată, 4 noiembrie 2017, la ora 11.00, la Muzeul de Istorie „Paul Păltânea”, dl comandor Marian Moşneagu va lansa alte trei volume, ale căror titluri le găsiți în programul de la sfârșitul invitației. Pentru că întâlnirea va fi la fel de interesantă, vă invităm să participați și la evenmentul de mâine, unde vor fi prezenți și istorici renumiți din zonă.
Vă invităm să participați la colocviile navaliștilor.
AGENDA ÎNTÂLNIRII CCN 61
16,00 – Deschiderea lucrărilor. Scurtă prezentare a biografiei și operei
16,00 – Deschiderea lucrărilor. Scurtă prezentare a biografiei și operei
invitatului.
Dr. ing. Jean Sever Popovici
16,15 – Stablimentele de construcții și reparații navale ale Marinei
Militare
17,00 – Despre: ,,Politica navală postbelică a României (1944-1958)”
17,30 – Prezentarea dicționarului enciclopedic INGINERI ROMÂNI, Vol. I,
Cluj-Napoca, Editura Mega, 2014.
17,45 – Sesiune de întrebări. Discuții.
18,30 – Închiderea lucrărilor
Materialele CCN se pot accesa pe site-ul ANCONAV, www.anconav.ro.
Comitetul de organizare CCN
Dr.Ing. Gelu KAHU, – Fondator și Președinte Onorific CCN;
Dr.Ing. Jean Sever POPOVICI, – Sponsor principal Bureau Veritas –
ing. Valentin POPESCU – Coordonator Adjunct
Ing.Vasile LĂCĂTUȘ – membru
Dr. ing. Roman PÎRVULESCU, membru
Ing. Mircea POSTELNICU, membru
ing. Silvia PANAITE – membru și redactor coordonator
Ing. Mircea POSTELNICU, membru
ing. Silvia PANAITE – membru și redactor coordonator
MUZEUL DE ISTORIE „PAUL PALTANEA” Galați
INVITAŢIE
Sambata, 4 noiembrie 2017, ora 11.00, Casa Cuza, str. Al.Ioan Cuza
Invitat: Comandor dr. Marian Moşneagu.
Lansarea unor volume legate de istoria și tradițiile Marinei Române
11,00- Deschiderea evenimentului. Prezentarea invitatului
Director Cristian Căldăraru.
11,15 – Cuvânt introductiv, prezentarea lucrărilor:
1. Albumul ROMÂNIA LA BICENTENARUL SUA. Primul voiaj transatlantic al navei-școală Mircea, 4 martie-30 august 1976, București, Editura Militară, 2016, autori: comandor (r) dr. Marian MOŞNEAGU, contraamiral de flotilă (rtr) Niculae ȘTEFAN
2. – Albumul UNIFORMELE MARINEI ROMÂNE, București, Editura Militară, 2017 – autori: căpitan psiholog dr. Irina-Alexandra SIMION, comandor (r) dr. Marian MOŞNEAGU
3. Volumul memorialistic General Gheorghe Garoescu, JURNAL DE FRONT, VISE DE IUBIRE (14 august 1916-28 septembrie 1918), Ediție stabilită, studiu introductiv și note de comandor dr. Marian Moşneagu (editor), București, Editura Militară, 2017.
12,00 – Discuții
12,30 – Sesiune de autografe.