Colocviile Constructorilor de Nave
Proiect coordonat si sponsorizat de Bureau Vertas Romania
INVITAŢIE
CCN – Nr. 67
Vineri, 8 iunie 2018, ora 17.00, BVAU – Sala Eminescu, et.1
Învațămantul superior naval gălățean:
doi eminenți profesori intemeietori,
Alexandru Guțu și Nicolae Beșchea
Proiectul CCN si-a propus să vorbească despre Oameni si Fapte din industria construcțiilor de nave. La colocviul din 8 iunie2018 ne intoarcem la cei care au format specialistii de astazi, la doi profesori născuți la inceputul secolului XX, care au inspirat generații de studenți. Sunt din generația profesorilor intemeietori ai invatamantului naval în Galțti, alături de Nicolae Pârâianu și Constantin Năstase.
Este vorba despre profesorii universitari Alexandru Guțțu (1904-1978), născut la Iași și Nicolae Beșchea (1907-1987) născut in Săcele, lângă Brașov, amândoi absolvenți ai Institutului Politehnic din Bucuresti, cu performante remarcabile.
Profesorul Alexandru Guțu a venit in Galați in 1953 și a predat cursul de Organe de Mașini, dar temporar și Geometrie Descriptivă și Termotehnică. La inceputul carierei sale a fost numit asistent al profesorului Dimitrie Pompei, la Insitutul Politehnic București., Catedra de Matematici Speciale. Era un om cu o bogata cultura, iubitor de muzica simfonică. A fost implicat în multe proiecte de cercetare.
Profesorul Nicolae Beșchea a ajuns în Galați în 1949, ca inginer șef al Intreprinderii 7 Construcții, unde a realizat multe obiective si a contribuit cu calcule de rezistență la proiectarea lor. In același timp a fost invitat să predea cursul de Construcții inginerești și Statica construcțiilor la nou înființatul Institut de Îmbunătățiri Funciare. Din 1954 a început să predea Rezistența Materialeleor la Institutul Mecano-Naval. După cum afirmă dl prof. univ. Liviu Stoicescu, “cursurile și seminariile profesorului N. Beșchea erau un act de creație si un spectacol de maiestrie didactica”. A reușit să ridice si sa doteze Laboratorul de Rezistența materialelor. Sotia sa a fost profesoara de limba franceză la licee din Galați.
Din 1956 si pana la pensionare a fost șeful Catedrei de de Mecanică si Rezistența Materialelor.
Dar, despre viata profesională si personală a celor doi profesori va vorbi dl prof. univ. Liviu Stoicescu, care i-a avut profesori și a colaborat cu ei. Scurte biografii ale acestor profesori sunt publicate si in cartea „60 de ani de învatamant superior naval la Galati, 1951-2011”, cu o nouă editie adăugită in 2016. Sunt invitati si alti invitati sa contribuie cu amintiri personale. Dl dr, ing. Roman Pîrvulescu va proiecta un video in care apare profesorul Beșchea la in curs festiv.
In ultima parte a colocviului va fi prezentata o a noua aparitie la Editura AGIR, in seria REPERE ISTORICE, publicația Din galeria marilor electricieni români. Oameni. Vieti.Fapte, 2 volume. Sub coordonarea dlui prof. dr. Ing. Florin Teodor Tănăsescu, apar biografiile celor mai importanti specialisti in domeniu, cum ar fi Dragomir Hurmuzescu, Nicolae Vasilescu Karpen, Ștefan Procopiu, , Remus Răduleț, Alexandru Timotin,, Ion Ascaniu Crișan.
Puteti gasi informatii despre cartile din Editura AGIR si puteti sa le achizitionați la adresele de mai jos.
http://www.agir.ro/librarie/,
AGENDA INTÂLNIRII CCN 67
17,00 – Deschiderea lucrarilor
17,10 – Invatamantul superior naval galațean: doi eminenți profesori intemeietori,
Alexandru Guțu și Nicolae Beșchea.
Prof. Univ. Dr. Liviu Stoicescu
18,10 – Prezentare video, prof. N. Beșchea.
Dr. Ing. Roman Pîrvulescu
18,30 – Discutii
18,40 – Prezentare carte. Din galeria marilor electricieni romani. Oameni. Vieti.
Fapte. 2 volume, Editura AGIR
Ing. Silvia Panaite
19,00 – Închiderea lucrărilor.
Vă invitam să participati la colocviile navaliștilor.
Invitatia si materiale CCN se pot accesa pe site-ul ANCONAV, www.anconav.ro.
Comitetul de organizare CCN
Dr.Ing. Gelu KAHU, – Fondator si Presedinte Onorific CCN;
Dr.Ing. Jean Sever POPOVICI, – Sponsor principal Bureau Veritas –
ing. Valentin POPESCU – Coordonator Adjunct
Ing.Vasile LĂCĂTUȘ – membru
Dr. ing. Roman PÎRVULESCU, membru
Ing. Mircea POSTELNICU, membru
ing. Silvia PANAITE – membru si redactor coordonator