INVITAŢIE CCN – Nr. 68

Asociaţia ANCONAV Galaţi

AGIR Sucursala Galaţi
Biblioteca V.A.Urechia

 
Colocviile Constructorilor de Nave

Proiect coordonat si sponsorizat de Bureau Vertas  Romania

INVITAŢIE
CCN – Nr. 68

Joi, 6 septembrie 2018, ora 16,00, Sala Senatului, Universitatea Dunarea de Jos

Șantierul Naval Damen Galați- 125 de ani de experiență

Vom fi ce-am fost și mult mai mult decât atât!

Damen Shipyards Galati, today and tomorrow

Șantierul Naval Damen Galati, astazi si maine

 

Anul 2018  este an aniversar pentru industria navală gălățeană: se împlinesc 125 de ani de când G. Fernic a pus bazele  unui șantier modern de construcții de nave  civile, în 1893,  fiind create toate condiţiile pentru realizarea de nave moderne, cu corp din oţel şi propulsie mecanică. Începând de prin 1860,  producţia de corăbii din lemn, acţionate manual şi cu pânze , care se realiza în șantierele de pe malul Dunării, la Galați, de sute de ani,  a sistat din lipsa de comenzi. Armatorii și Forțele Navale aveau nevoie de  nave moderne, sigure, rapide și rezistente, construite din metal, care să includă toate noutatile tehnologice aduse de revoluția industrială de la începutul secolului XIX.  Noul șantier s-a dezvoltat și transformat continuu, în funcție de condițiile geopolitice. A fost naționaliizat în 1948, a  preluat în 1950 si Arsenalul Marinei Militare (fondat in 1879),  a realizat primele nave complexe proiectate si construite in Romania, ajungând – după 1999- cel mai mare șantier al Grupului Damen Shipyards din Olanda. 

Conducerea Șantierului Naval Damen Galati (SNDG) a decis să marcheze acest moment aniversar prin mai multe evenimente ample: sărbătorirea Zilei Navalistului, la 15 august, cu un mare spectacol si o petrecere, care s-au ținut in șantier,  un album aniversar  cu titlulO istorie ilustrată a șantierului și o expozitie temporară dedicată istoriei șantierului, care se deschide, pe 1 septembrie, la Universitatea „Dunărea de Jos”,Galati  (UDJ). Aceasta va cuprinde fotografii si documente obținute de la fostii angajati, dar si de la instituții, cum ar fi Universitatea Dunărea de Jos, Muzeul de Istorie, Biblioteca „V.A.Urechia”sau  Arhivele Statului.

Comitetul de organizare a proiectului Colocviile Constructorilor de Nave (CCN)- aflat sub egida AGIR si ANCONAV– împreună cu Facultatea de Arhitectură Navală (FAN) din Galați au dorit sa marcheze, la rândul lor, acest evenimet , aducând împreună mai multe generatii de navaliști, cadre didactice și viitori  ingineri navaliști care să afle ce perspective are SNDG, dar si modul in care s-a realizat documentarea pentru album si expozitie.

Ii multumim în mod deosebit domnului director general, ing. Rino Brugge , care a raspuns cu entuziasm invitației noastre si ne va oferi informatii importante despre SNDG, situatia prezentă si strategiile de viitor. Șantierul este o companie in plina dezvoltare, unde tinerii calificați sau cu studii superioare, pot avea o cariera de succes , într-un mediu deosebit.

“De la preluarea de către grup din 1999, expertiza în construcţiile navale și lanţul de aprovizionare atent gestionat de șantier, au stat la baza unora dintre cele mai importante proiecte livrate de Damen până în prezent, ilustrând pe deplin varietatea portofoliului de produse al grupului. Acesta include construirea completă – de la concept și proiectare, urmate de construcţia corpului, pâna la armarea finală – a unora dintre cele mai complexe nave realizate de Damen. Īntre acestea se află bogatul palmares al SNDG de nave militare construite în ultimii douăzeci de ani pentru treisprezece ţări diferite, inclusiv ţări membre ale NATO și UE. Īn acest șantier activ de pe malul Dunării, conceptul unic Damen de construire a navelor prinde viaţă. (fragment din broșura Damen,125 de ani de experiență. CONSTRUIM PE BAZE SOLIDE)

In partea  a doua a colocviului au fost invitați specialiștii care s-au implicat în realizarea albumului  O istorie ilustrata a șantierului,domnii ingineri Vasile Lăcătuș inginer șef Concepție SNG, 1969-1993 si Valentin Popescu, director tehnic SNDG,  2002 -2012, dar si dna ec. Iulia Dobrea, Business Development Manager la Damen Shipyards Group din Olanda, care a avut un rol foarte important în realizarea tuturor evenimentelor aniversare. Vom afla  cum s-au strâns și identificat  fotografiile și documentele si cum s-a făcut organizarea lor. Albumul va ramane un document prețios pentru istoria industriei navale gălățene și a municipiului Galați. Participantii vor primi un exemplar. Apoi,  invitații vor vizita expoziția din holul Universității, beneficiind de expliacatiile celor care au realizat-o.

Prezentăm mai jos si scurte biografii ale invitaților speciali, modele de performanță intr-o cariera desfășurată în industria navaăă.

    Dl Rino Brugge este din 2017 directorul general al Șantierului Naval Damen Galati, șantier membru al Grupului Damen  Schelde Olanda. Are o experiență internatională  solidă in managementul general, managementul de proiect și achizitii în industriile de apărăre și naavală, în Europa, Asia, Orientul Mijlociu și Africa.

     Intre 2013 si 2014 a fost   director de proiecte la șantierului Nakilat Damen Shipyards Qatar (NDSQ), , iar între 2014 și noiembrie 2017 a fost    directorul general al  acestui șantier; între 2010 si 2013 a fost director de proiect la șantierul  Damen Schelde Naval Shipbuilding.  În perioada 2008-2010  a fost director de proiect la   DAMEN SHIPYARDS SINGAPORE PTE LTD. La începutul cariereia avut alte activități de achiziții pe proiect, , domeniu în care s-a specializat.

A absolvit in 1998 la  Zeeland Polytechnic, Facultatea de Inginerie Mecanică, HZ Universitatea de Stiințe Aplicate si are o licență în Inginerie Industrială, în 2000, la Avans Hogeschool Tilburg, are un certificat de competențe in managementul achizitiilor (2005) si  intre 2012 si 2013, a urmat programul  de Lidership Development la Nyenrode Business Universiteit / Nyenrode University

 

Doamna Iulia Dobrea este specializată  în strategie si leadership, cu experiență de lucru  în studii de piață si dezvoltarea afacerilor, în Europa, Asia si Orientul Mijlociu. Lucrează in Grupul Damen din 2008. Din 2010 conduce compartimentul de Studii de piață din Grup, iar din 2017 detine si pozitia de  manager de dezvoltare a afacerii/ Business Development Manager la Damen Shipyards Group.

 

A absolvit Academia de Studii Economice București (2001),un  Master la Universitatea din Amsterdam- Business Studies – Strategie & Leadership, 2007 – 2008 la Nyenrode University,  cursul de  Managementul schimbării /Change Management,  2010 – 2011, urmate de alte cursuri de specializare.

Va invitam sa participati la colocviile navaliștilor!

AGENDA INTÂLNIRII CCN 68


16,00 – Deschiderea lucrarilor

              Opening of the colloquium

6,10 –  Șantierul Naval Damen Galati, astazi si maine

              Damen Shipyards Galati, today and tomorrow  

             Ing.  Rino Brugge,  Managing DirectorDirector General

16,45 – Povestea realizării albumului aniversar  “O istorie ilustrată a șantierului”, cu ocazia

             implinirii a 125 de ani de  construcții  navale moderne în șantierul naval gălațean.

 

            The story of the anniversary photograph album  “An Ilustrated history of the  

             shipyard”,   at the celebration of 125 years of modern shipbuilding in Galati shipyard.

             Ing.  Valentin Popescu, director tehnic SNDG  2002 -2012

             Ing.  Vasile Lăcătuș, inginer sef Concepție SNG, 1969-1993

             Ec. Iulia Dobrea, Business Development Manager la Damen Shipyards Group

   17,20– Sesiune de intrebari si raspunsuri

               Q&A session

  17,30 – Vizitarea expozitiei dedicate istoriei industriei navale galatene

               Visiting the exhibition

 18,00 –  Incheierea lucrarilor

 

 

Comitetul de organizare CCN


Dr.Ing. Gelu KAHU,  – Fondator si Presedinte Onorific CCN;
Dr.Ing. Jean Sever POPOVICI, – Sponsor principal Bureau Veritas –   

                                                   Coordonator CCN;
ing. Valentin POPESCU   – Coordonator Adjunct 

Ing.Vasile LĂCĂTUȘ –  membru

Dr. ing. Roman PÎRVULESCU, membru
Ing. Mircea POSTELNICU, membru- d.┼  iunie 2018
ing. Silvia PANAITE – membru si redactor coordonator