INVITAŢIE CCN – Nr. 80

INVITAŢIE
CCN – Nr. 80

Vineri, 7 februarie 2020, ora 16,00, Sala Eminescu, Bibliotecă V.A.Urechia

Cererea  de constructii navale noi, în perioada 2019-2040
NEWBUILDING REQUIREMENTS 2019-2040

Asociaţia ANCONAV Galaţi

AGIR Sucursala Galaţi
Biblioteca V.A.Urechia

Colocviile Constructorilor de Nave

Proiect coordonat si sponsorizat de Bureau Veritas România

 

Începem cel de-al zecelea an al proiectului Colocviile constructorilor de nave cu CCN 80, în cadrul căruia va fi prezentată o valoroasă  carte de specialitate si apoi, o prognoză cu privire la cererea de construcții de nave noi în urmatorii 20 de ani.

La prestigioasa Editură AGIR a apărut în 2018 o lucraree coordonată de prof. univ. Mircea Modiga (Universitatea Dunărea de Jos, membru corespondent al Academiei de Științe Tehnice-ASTR), având ca titlu  STĂRI LIMITĂ ȘI COLAPSUL PROGRESIV  LA ÎNCOVOIEREA LONGITUDINALĂ A NAVEI.  Autorii cărții sunt: dr. ing. Mircea Modiga (coordonator), dr. ing.Lucian Anghel, senior engineer la ICE ICEPRONAV, dr. ing. Alina Modiga, șef Departament de Arhitectură Navală, Universitatea Dunărea de Jos , dr. ing. Andreas Ioannou, Health, Safety, Quality Superintendent, Intership Navigation Co. Ltd Hermann House, Limassol, Cipru. Domnii Lucuan Anghel si Andreas Ioannou au avut drept conducător de doctorat pe dl prof. univ. Mircea Modiga. Lucrarea va fi prezentată de prof. univ. Liviu Stoicescu, membru ASTR.

Cartea conține probleme ale analizei stărilor limită și a colapsului progresiv la încovoierea longitudinală a navei. Cunoașterea cea mai exactă a rezistenței ultime permite eveluarea corectă a marjei de siguranță, calculată față de momentul maxim ce poate apărea în diferite condiții. Aceasta oferă un valoros criteriu de comparare a siguranței și fiabilității navelor, structural și dimensional diferite. Rezistența ultimă a fost introdusă ca standard de proiectare în Regulile Structurale Comune  (CSR) ale Asociației Internaționale a  Societăților de Clasificare (IACS), care au intrat în vigoare în ianuarie 2015.

În partea a doua a colocviului, dr. ing. Jean Sever Popovici va arunca o privire în viitor, pentru a înțelege încotro se îndreaptă piața construcțiilor navale noi în următorii 20 de ani, ținând seama de toți factorii care ar putea-o influența: activitățile economice majore (marfa), care determină tipul navelor, situațiile geopolitice, vârsta navelor existente etc. Ca orice prognoză, are gradul său de probabilitate, dar e un mod de a ne face o ideie asupra tonajului, tipurilor de nave necesare in viitor.

Dezvoltarea construcțiilor navale la nivel mondial a avut o tendință de creștere exponentială în ultimii 120 de ani, cu vârfuri la cca 30 de ani.  La ora actuală, în special în segmentul de nave de tip cargo, se inregistrează supracapacități de transport  (portcontainere, bulk carrier, tancuri petroliere),  adică mai multe nave decât marfa de transportat pe căile maritime. Aceeași situație se găsește și in segmental navelor specializate în offshore.

De aceea, o privire analitică si bazată pe predictia creșteri volumului de comerț maritim international (world  seaborne trade) si a conjuncturilor geopolitice, este foarte importanta pentru a anticipa  viitorul constructiilor navale. 

Dr. ing. Jean Sever Popovici, a  absolvit Facultatea de Nave și Instalații de bord, a fost repartizat la ICEPRONAV (1973-1997) unde a lucrat la Baza de Cercetări Hidrodinamice, a fost șeful Laboratorului de Cavitație, apoi director general (1994-1997). A fost apoi administrator la Fabrica de Corp Scanyard srl ,Tulcea, iar din 1998 a devenit director executiv Bureau Veritas România. Este coordonatorul proiectului Colocviile constructorilor de Nave.

Va invitam sa participati la colocviile navaliștilor!

Alte informatii despre CCN se găsesc pe site-ul www.anconav.ro.

 

AGENDA INTÂLNIRII CCN 80

16,00 –   Deschiderea lucrarilor

16,10 – Lansare de carte: STĂRI LIMITĂ ȘI COLAPSUL PROGRESIV  LA ÎNCOVOIEREA LONGITUDINALĂ A                     

           NAVEI , autori Mircea Modiga (coordonator), Lucian Anghel, Alina Modiga, Andreas Ioannou

          Prezentare  prof. univ. Liviu  Stoicescu, mambru al Academiei de Stiințe Tehnice din România

16,40 –  Cererea  de construcții navale noi, în perioada 2019-2040

            Drr. ing.Jean Sever Popovici

17,40 – Sesiune de întrebari

 

18,00 – Inchiderea lucrarilor

Va invitam sa participați la colocviile navaliștilor!

 

Comitetul de organizare CCN


Dr.Ing. Gelu KAHU  – Fondator CCN (1930- dec. 2018)
Dr.ing. Jean Sever POPOVICI, – Coordonator CCN-

                         Sponsor principal Bureau Veritas 

 Ing.Vasile LĂCĂTUȘ –  membru

Dr. ing. Roman PÎRVULESCU, membru

Ing. Valentin POPESCU   – membru

Ing. Silvia PANAITE – membru si redactor coordonator

Ing. Radu MOȚOC – membru

Silvia Panaite Mobile: +40 722 48 73 73