RAPORT DE ACTIVITATE- CCN IN PANDEMIE. LANSARE CĂRȚI – IN MEMORIAM

Vineri, 4 iunie 2021, ora 16,00, Sala Eminescu, Bibliotecă V.A.Urechia  

RAPORT DE ACTIVITATE- CCN IN PANDEMIE.  

LANSARE CĂRȚI – IN MEMORIAM  

Asociaţia ANCONAV Galaţi 

AGIR Sucursala Galaţi 

Biblioteca V.A.Urechia 

Colocviile Constructorilor de Nave 

Proiect coordonat si sponsorizat de Bureau Veritas România  

Colocviile constructorilor de nave (CCN) au avut ultima întâlnire în generosul spatiu al  Bibliotecii V.A. Urechea la începutul lunii februarie 2020. La sfarsitul acelei luni s-a  declanșat pandemia COVID 19, care ne-a împiedicat să ne întalnim în plen timp de 15  luni. Acum avem speranța că ne vom putea întoarce la normalitate. În ianuarie 2021  proiectul CCN a implinit 10 ani de activitate neîntreruptă. 

În acest interval de izolare, CCN și-a continuat activitățile, iar comunicările s-au  transmis online. O parte din articole a fost postată pe site-ul ANCONAV. Au fost 22  comunicări, am finalizat proiectul realizării unor monumente închinate navaliștilor de  frunte, acceptați și în Academia de Stiinte Tehnice din România (ASTR) , dr. ing. Gelu  Kahu și prof. univ. Liviu Stoicescu. Am continuat cercetările despre viața și realizările  de excepție ale lui Matei Kiraly. Pregătim pentru luna iunie o expoziție la Muzeul  Național de Marină din Constanța, cu sprijinul conducerii Forțelor Navale Române,  Ligii Navale, ICE- ICEPRONAV, Șantierului Naval Militar Mangalia.  

A fost o perioadă în care am pierdut colaboratori apropiați și de lungă durată: ing. Vasile  Lăcătuș, membru de bază în echipa de coordonare CCN, prof. univ. Liviu Stoicescu,  ing. Sever Meșca, ing. Victor Papadopol, ing. Radu Voinescu, prof. univ. Lucian  Manolache, ing. Adrian Simion.  

Toate aceste aspecte vor fi prezentate la începutul întâlnirii de către ing. Silvia Panaite,  redactor coordonator. Activitatea din pandemie am grupat-o ca CCN 81- CCN IN 15  LUNI DE PANDEMIE.  

Partea a doua a întâlnirii este dedicată lansării unor interesante cărți, având ca autori  doi ingineri navaliști, care ne fac să înțelegem mai bine ce a reprezentat pentru știința și  tehnica românească Institutul de Cercetări și Proiectări Navale și specialiștii săi: 

ICEPRONAV GALAȚI – ALTFEL. Întâmplări cu și despre inginerul Gelu Kahu și  alți colaboratori. Colocviile Constructorilor de Nave . Autor ing. Constantin  Alexandru. 

200 AMINTIRI NECESARE, De la navele realizate la Casa Pionierului, la navele de  azi, din Orașul Victoria la Hamburg. Aautor ing Nelu Jecu.  

Ambele cărți au apărut la Editura Phoebus din Galați, redactor de carte fiind doamna  Violeta Ionescu, scriitor și ziarist. 

 Cartea inginerului Nelu Jecu ne prezintă, în primul capitol, ce a însemnat  activitatea de la Casa Pionierului din Galați pentru formarea sa ca specialist și ca om,  sub eficienta coordonare a studentului, pe atunci, Matei Kiraly. Apoi ne conduce pe traseul complex al vieții și carierei sale ca inginer navalist în ICEPRONAV și în alte  firme de proiectare.  

Ing. C. Alexandru – care a publicat în 2008 o monografie consistenta a ICEPRONAV  (ICEPRONAV Galați, 25 ani de activitate , 1966-1991), continuă să vorbească , în  cartea care va fi lansată, despre Întâmplări cu și despre inginerul Gelu Kahu și alți  colaboratori. Facând parte din echipa care lua deciziile în institut, ne dezvaluie  întâmplări putin cunoscute, portretele unor specialiști care au influențat prestigiul  institutului.  

În partea a doua a cărții autorul face o trecere în revistă a tuturor colocviilor din cei 10  ani de activitate. Găsim, adunate cu grijă, istoria construcțiilor de nave din România,  poveștile despre oamenii de seamă și faptele lor. 

NOTA: Conform prevederilor actuale, numarul maxim de participant este de 50 de  personae vaccinate, iar masca este obligatorie.  

Va invităm să citiți articolul de mai jos, scris de invitatul nostru, ing. Florin Meșca,  care redă cu multă acuratețe și talent desfășurarea evenimentului.

CCN_82 F_Mesca_articol 21