Reportaj ZF la Santierul Damen din Galati

damen5-ogReportaj ZF la Şantierul Damen din Galaţi: Din oraşul care a pierdut 60.000 de locuitori în zece ani pleacă acum barje pentru deşeuri nucleare, vase cu pânze pentru arabii din Oman şi megaiahturi pentru miliardarii lumii.

„Industria navală nu este o afacere bună. Cele mai multe şantiere sunt mul­ţumite dacă nu ies pe pier­de­re“, spune cu umor, dar şi resem­nare Flemming Sørensen, danezul de 52 de ani care din 2010 este la cârma şantierului naval din Galaţi.

Oraşul are o tradiţie navală seculară, iar şantierul actual a fost înfiinţat în 1897. Începând din perioada comunistă, şantierul s-a dezvoltat rapid, beneficiind de proximi­ta­tea combinatului siderurgic şi a facultăţii de construcţii navale. Grupul olandez Damen a cumpărat şantierul din Galaţi în 1999, dar cele două părţi aveau deja o relaţie de cinci ani la momentul respectiv, unitatea de pe Dunăre fiind subcontractor pentru corpurile vaselor con­struite de olandezi. De atunci, populaţia sta­bilă a Galaţiului a scăzut drastic, cu 58.500 de locuitori între 2002 şi 2011 ajungând la 290.000, potrivit datelor oficiale. Cititi mai mult pe ziarul financiar….